Para Kazandıran İnternet Siteleri Yapmak…

Ey webmaster!

Birinci vazifen para kazanmaktır! (mıdır acaba?)

İnternete attığım ilk adımları hatırlıyorum da çok zengin olacaktım. Harama batmadan evde yata yata paracıkları cebe atacaktım. Sevdiğim, beğendiğim domainler ilerisini düşünmeden regliyordum. Domaine göre proje hedefliyordum. İlgi, alaka vs. çok da önemli değildi. İyi bir domain olsun, her halükarda ilgilenirdim.

Bir an geldi ve zurna zırt dedi. Çektim isyan bayraklarını, kime isyan ettiğimi de bilmiyordum ama çok kızgındım. Bir türlü para kazanamıyor, emeklerimin de heba olduğunu düşünüyordum (hoş internette boş boş vakit geçirmekten başka harcadığım bir emek de yoktu.)

 

Para Kazandıran Site

Bir sitenin para kazandırması için iki sınıftan birine dahil olması lazım.

Popüler

Gerçekten emek verilmiş, hizmete yönelik

 

Popülarite

Her zaman aranan, ziyaret edilen sitelerden olmalı. Adult, her telden blog, iddia, kasılmış Facebook sayfaları vs. Çok fazla emek ve para harcamaya gerek kalmaz. Bir şeyi hatırlatmak gerekir ki, Google bomblar, Facebook kapatır tüm emekler boş olur gider (gerçi fazla bir emek yok, tekrar ufak bir uğraşla aynı tarz site açılıp devam edilebilir). Para kazandırır mı? Evet ama her şeyden önce helal-haram gibi bir kaygınızın olmaması gerekir, bir diğer en önemli mesele idealist biri de olmamalısınız çünkü bu siteler günü kurtarmaya yönelik çöp sitelerden başka bir şey değil.

 

Diğerleri

Bu tarz siteler para kazanmaya zor başlar, para kazanana dek ve kazandıktan sonra da kaliteyi koruma adına çok emek ister ama gerçekten faydalı sitelerdir, kolay kolay kazanmayı bıraktırmaz. Satmak istediğinizde yüksek değerlere ve yüksek yerlere rahatça satılabilir.

 

Bu siteleri oluşturabilmek

Proje seçimi

Projeye uygun domain seçimi

Projeye uygun tasarım ve yazılım aşaması

Test süreci

İçerik yönetimi için ekip kurmak

Para kazanmak

Kaliteyi korumak

Pek de kolay değilmiş ama gerçekten kalıcı ve iyi para kazandıran bir site istiyorsanız bu aşamalardan geçmek zorundasınız.

 

Ne kadar emek o kadar köfte

İnternet işiyle uğraşmaya karar verenlerde yanlış bir algı “yattığım yerden para kazanacağım!”. O işler maalesef ki öyle olmuyor. Reelde nasıl ki efor sarfediyorsunuz, belli yerlere gelmek için belli aşamalardan geçiyorsunuz internet de tam olarak öyle. Hatta daha fazla zihinsel uğraş ve yorgunluk gerektirir. Bir kere mesai kavramını bir köşeye bırakmalısınız. Sizin mesainiz 24 saat. Farzedin yukarıda saydığım aşamalardan geçtiniz ve başarılı bir proje oluşturdunuz. Saat gecenin üçü ve bir ekip arkadaşınız arıyor. Sitenin sunucusunda kritik bir sorun oluşmuş ve acil müdaheleniz gerekiyor. “Amaaaaaaan hacı bu saat benim mesaim değil, siktir et sabah bakarım” diyemezsiniz.

 

Sağlam projem var maddi desteğim yok

Hiç kendinizi yormayın nasıl ki sermayesiz iş yeri açılmıyor parasız sağlam proje de oluşturulamaz. Çok çok zor. Farzedin Superman’siniz. Yazılım, tasarım biliyor tüm bunları yaparken içerik yönetimine de saatlerinizi harcayabiliyor ve bir iki kişinin işini aynı anda yapabiliyorsunuz. Yine de sağlam bir sunucu için aylık 150 – 200 dolar ödeme yapmanız gerekecek. Eğer gerçekten çok sağlam bir projeniz varsa sponsorluk ile işinizi halledebilirsiniz. Sanırım bir ara Koç bunun için maddi destek sağlıyordu. Tabi bu durumda da kârları bölüşmeniz gerekecek.

 

Son sözler ve naçizane tavsiyeler

İnternet sektörde dirsek çürütmeye karar vermişseniz ve yazılım, tasarım, hosting gibi hizmet veren işler beni aşar, ben site kurup öyle para kazanacağım diyorsanız öncelikli hedefiniz paradan çok fayda olsun. Ben ziyaretçime nasıl daha iyi hizmet sunarım diye düşünün. Emin olun bir süre sonra nasıl daha çok para kazandığınıza inanamayacaksınız. İlla harika, süper, denenmemiş projelerle yola başlamanız gerekmez. En basitinden bir film izleme sitesi mi açacaksınız? indirmedenfilmizle.net milyonlarca örneği olan bir site yerine filminiizle.com gibi hit ve paradan çok ziyaretçisini düşünen bir site açın.

kaynak : ilyasbat

HASAN BASRİ BALCI

2005 yılından bu yana web tasarım ve programlama üzerine çalışıyorum.. Meslek hayatımda, bildiklerimi, gördüklerimi, sevdiklerimi, fikirlerimi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşıyorum.